Baggeren
Algemeen
We hebben de verplichting om gemeentelijke watergangen langdurig op diepte te houden. Daarom baggeren we planmatig, volgens een meerjarig uitvoeringsplan baggeren. We baggeren niet jaarlijks.
Beleid
Het actuele beleidskader stelde u vast via raadsvoorstel Beheerplan baggeren, gedeeltelijke aanpassing hoofduitgangspunten (RV/15/00583). U besloot aan te sluiten op de baggerplanning van het waterschap, preventief te baggeren, alle gemeentelijke watergangen te baggeren die niet baggerschoon zijn en perceeleigenaren aan de andere zijde van de watergangen uitsluitend te betrekken als dit economisch voordelig is.
Qua kwaliteitsniveau moeten we voldoen aan de schouw van het waterschap. De waterdiepte mag door aanwezigheid van bagger niet verder beperkt worden dan, afhankelijk van de breedte van de watergang op zomerpeilhoogte:
- Breder dan 2 m: 0,50 m ten opzichte van zomerpeil.
- Breder dan 1 m en smaller dan 2 m: 0,40 m ten opzichte van zomerpeil.
- Smaller dan 1 m: 0,30 m ten opzichte van zomerpeil.
- C-water: Voor C-watergangen gelden geen diepte-eisen, we gaan uit van een diepte van 20cm.
Bij de komende implementatie van de Omgevingswet krijgt het beleid een plek in de omgevingsvisie en gebiedsplannen.
Financiële middelen
- Vanaf 2018 hebben we € 141.250,- beschikbaar gesteld. De uitvoering van het onderhoud bekostigen we uit de voorziening baggeren watergangen.
- Omdat de uitgaven per jaar fluctueren, gebruiken we de voorziening baggeren watergangen als egalisatievoorziening.
- De voorziening is op de korte en middellange termijn toereikend om het onderhoudsprogramma uit te voeren.
- Er is geen sprake van achterstallig onderhoud.
Grafiek
Meerjarig verloop voorziening baggeren watergangen:
Risico's
- Er zijn veel klachten over de waterdiepte van de watergangen Lingemeer. We zijn in overleg met de Belangenvereniging Villapark Lingemeer om een gedragen voorstel voor te bereiden om de beschikbare beheergelden optimaal in te zetten.